جلسه ی بیست و هفتم
فرائد الاصول ، تنبیهات شبهه ی محصوره
خطاب به مجمل در جایی است که مکلف قدرت تحصیل علم ویا عمل به احتیاط را دارد قبیح نیست وفرقی هم نمی کند که این خطا ب ذاتی باشد ویا عرضی که به مرور زمان اجمال بر آن عارض شده باشد .
جلسه ی بیست و هفتم درس حوزه ، مسجد گوهرشاد
دریافت
مدت زمان: 40 دقیقه 48 ثانیه
بحث ما در مسئله دوم ( شبهه وجوبیه اجمال نص ) است . مانند اینکه خداوند دستور داده است : حافظوا علی الصلوات والصلواة الوسطی . واین نص ، مجمل است زیرا نمی دانیم مراد از صلواة وسطی نماز ظهر است که بعضی از اخبار فرموده اند ویا نماز جمعه است که بعضی دیگر از اخبار فرموده اند از اینرو شبهه وجوبیه شک در مکلف به عارض می شود که کدامیک از آندو واجب است ؟
مصنف در اینجا نیز بر اساس همان ادله قبلی احتیاط ( موافقت قطعیه ) واجب ومخالفت قطعیه حرام است .
خطاب به مجمل در جایی است که مکلف قدرت تحصیل علم ویا عمل به احتیاط را دارد قبیح نیست وفرقی هم نمی کند که این خطا ب ذاتی باشد ویا عرضی که به مرور زمان اجمال بر آن عارض شده باشد . بدین وسیله جواب اشکال قبلی محقق قمی داده می شود . اما میرزای قمی به همان دلیلی که از ایشان گذشت قائل به عدم وجوب احتیاط هستند ومحقق خوانساری در بخشی از بحث با مصنف موافق ودر بخشی مخالف است . کلام محقق خوانساری ما در عبادات تنها در محدوده آن دسته از اجزاء وشرایطی که به ادله معتبر به اثبات رسیده است مکلف هستیم از اینرو به مازاد بر آن مکلف نیستیم و...