حکومت اسلامی موظف به پر کردن خلأهای زندگی مردم است
اگر ما در درگیری با کفار دچار تحریم اقتصادی شدیم و به این دلیل خلأ در زندگی مردم به وجود آمد، حکومت در برابر آن مسئول است و نمیتوان گفت مردم رنج آن را ببرند.
به گزارش alamolhoda.com، آیتالله علمالهدی ظهر امروز در نوزدهمین جلسه از سلسله جلسات تفسیر سوره «ممتحنه» که در مهدیه مشهد برگزار شد، به بیان ادامه نکات تفسیری آیه دهم این سوره مبارکه پرداخت و گفت: بعضی از مفسران گفتهاند عبارت «فَعَاقَبتُم» مخصوص کسانی است که مرتد میشوند. فخر رازی در همین رابطه میگوید در اسلام فقط یک زن که ام حکیم، دختر ابوسفیان بود، مرتد شد. اما مرحوم طبرسی در مجمع البیان میگوید هر مرد مسلمانی که زنش کافر باشد؛ چه از ابتدا کافر بوده و چه پس از اسلام آوردن مرتد شود، مشمول این آیه شریفه است و یا باید مهریه او را از کفار بگیرند و یا حکومت اسلامی مهریه او را به شوهرش بدهد.
نماینده ولی فقیه در استان خراسان رضوی افزود: در این رابطه مرحوم صدوق روایتی را با سلسله سند از صالح بن سعید نقل میکند که وقتی به ائمه(ع) میرسد مقطوعه می شود اما مرحوم صدوق با اطمینان این روایت را نقل میکند و میگوید امام باقر(ع) در تفسیر این آیه فرمودند کسی که زنش به جمع کفار پیوست، باید جریان زندگی خانوادگیاش را پیگیری کرده و همسر دیگری اختیار کند تا خانواده او با رفتن آن زن متلاشی نشود.
وی در ادامه با اشاره به ضرورت توجه کامل به مباحث حقوقی اسلام، به بیان نکات حقوقی «مهریه» از منظر اسلام پرداخت و گفت: متأسفانه امروز خیلی از ازدواجهایی که صورت می گیرد از اصل باطل است و اصلا صیغه عقد محقق نمیشود چون وقتی جوانی میگوید «من میخواهم به خاطر تاریخ تولد همسرم 1375 سکه را مهریه او قرار دهم» در حالی که هنوز حقوق سر برج ندارد. ظاهر چنین عقدی درست بوده و این مهریه بر ضمه اوست اما بحث روی اراده مرد در پرداخت مهریه است.
آیتالله علمالهدی تأکید کرد: اگر مردی تصمیم به پرداخت مهریه نداشته باشد و برای آن اراده نکند، اصل عقد باطل است. در نتیجه هیچ انسان عاقلی با دست خالی زنی نمیگیرد که بخواهد 1375 سکه بهار آزادی مهرش کند. این تصمیمات معمولا روی همان حساب «مهریه را چه کسی داده و چه کسی گرفته» اتخاذ میشود.
مهریه سنگین با عقلانیت سازگاری ندارد
امام جمعه مشهد مقدس با اشاره به اینکه رهبر معظم انقلاب و علما معمولا خواندن خطبه عقدهای با مهریه سنگین را نمیپذیرند، خاطرنشان کرد: تهیه 14 سکه برای جوانی که کار کند و اراده داشته باشد، بعید نیست اما متأسفانه پدر و مادرها به این مسئله شرعی توجه کافی ندارند که وقتی جوان 500 سکه مهر کند، توانایی پرداخت آن را نخواهد داشت. بچه انسان پاره جگر اوست و نباید او را به کسی بدهند که به این مسائل عقلانی توجه ندارد. اینها مسائل حقوقی اسلام است.
وی در بیان ادامه نکات تفسیری این آیه شریفه اظهار کرد: از امام باقر(ع) سؤال شد که چرا باید مؤمنان و حکومت اسلامی مهریه زنی که کافر میشود را به شوهر او پرداخت کنند، در حالی که حکومت در اصل کافر شدن آن زن دخالتی نداشته است؟ امام فرمودند «هر مصیبتی که بر مسلمانان در درگیری با کفار به وجود آید، حاکم اسلامی باید آن را جبران کند.» اصل ماجرا اینجاست که در اسلام، حکومت مسئول پر کردن خلأهای زندگی مسلمانان است.
حکومت اسلامی در برابر خلا های زندگی مردم مسئول است
نماینده ولی فقیه در استان خراسان رضوی تصریح کرد: اگر ما در درگیری با کفار دچار تحریم اقتصادی شدیم و به این دلیل خلأ در زندگی مردم به وجود آمد، حکومت در برابر آن مسئول است و نمیتوان گفت مردم رنج آن را ببرند. مسئله مدیریت در اسلام تا به اینجا پیگیری شده است و نظام اسلامی در برابر زندگی مردم مسئولیت دارد.
آیتالله علمالهدی در پایان یادآور شد: امیرالمؤمنین(ع) در پاسخ به این که چرا با وجود این همه ثروت غذای لذیذ و تجملاتی نمیخوردند، فرمودند «نکند در گوشه بیابان حجاز بیچارهای به همین نان خشک هم محاج باشد.» این روایت مسئولیت حکومت در برابر زندگی انسان را به خصوص وقتی در اثر درگیری با کفار باشد، نشان میدهد.
تلاوت قرآن توسط قاری جانباز
تفسیر آیت الله علم الهدی