جلسه پانزدهم
تفسیر اجتماعی قرآن
آیت الله علم الهدی درادامه تفسیر سوره مبارکه حجراتدر تفسیر آیه شریفه سوم بیان داشت: در ارتباطات اسلامی یک مسئله ای داریم که آن ادب در گفتار است در کنار همه ابزارهای ارتباطی از همه مهمتر گفتار است لذا باید اصول گفتار رعایت گردد.
اما قرآن کریم دستوراتی را در باره سبک گفتار به ما آموزش می دهد که نکات ودستورات آن در جلسه قبل توضیح داده شد.
اما ادامه بحث آیه شریفه سوم : در این آیه شریفه سه نکته وجود دارد. نکته اول : امتحان دل که در این آیه (اولئک الذین امتحن الله قلوبهم ) آورده است ، ما معمولا امتحان را به معنی آزمایش معنی می کنیم اما در صورتیکه امتحان از محن گرفته می شود به معنی درد ورنج امتحان یعنی محن پذیری و قبول کردن محن ، اما چرا آزمایش معنی می شود زیرا مانند بعضی دیگر از لغات قرآن ما نمی توانیم برای او معنی فارسی پیدا کنیم . واینکه هنوز هم ما نتوانسته ایم ترجمهء جامع وکاملی از قرآن پیدا کنیم دلیلش همین است . چون لغاتی که انتخاب می شود برای لغات قرآن نمی تواند جامعیت لغات قرآن را داشته باشد.
عیار دل برای تقوی بوسیله غض صوت وادب ورزیدن در مقابل پیامبر اکرم (ص) سنجیده می شود . کسانیکه غض صوت می کنند وادب در مقابل پیامبر (ص) می ورزند دل آنها برای تقوی آماده شده .
اما تقوی چیست ؟ تقوی یک پروژه عملی است تقوی یعنی هر چه خدا امر نموده انجام دهیم وهر چه نهی نموده است ترک کنیم . و باورمندی انسان به خدا ومعاد باعث می شود که انسان تقوی داشته باشد . مسئله تقوی یک فرایند است هر فرآیندی یک خاستگاه ویک ریشه ای دارد . باورمندیها خواستگاه تقوی است و براساس همین باورمندیها ترک حرام می کند و یا دستورات دینی را انجام می دهد
ولی خاستگاه اصلی که باعث تقوی می شود دل است و تقوی نتیجه یک فرایند قلبی است که به او (عشق ) می گویند وخاستگاه تقوی آنجائیکه دل وعشق باشد خیلی ارزشمند است وبالاترین درجه تقوی است پس موطن تقوی دل است لذا اولیای الهی در جاهایی که قرق گاه خداوند است وارد نمی شوند
ودل برای اینکه موطن تقوی قرار بگیرد باید امتحان شود مانند امتحان ذهب (طلا ) یعنی همانطور که طلای ناب در کوره امتحان می شود دل هم امتحان می شود .
اما رابطه این امتحان با غض صوت در مقابل پیامبر اکرم (ص) چیست ؟ ...............