جلسه ی دهم
تفسیر اجتماعی قرآن
آیت الله علم الهدی در ادامه ی تفسیر آیات اجتماعی سوره مبارکه حجرات بیان داشتند:مباحث مقدماتی وکیفیت ارتباط این سوره با آیات اجتماعی در جلسه قبل توضیح داده شد وگفتیم که یکی از حرکتهای اجتماعی تقابل وکیفیت برخورد با رهبرجامعه است .
اما سوالی که مطرح است آیا کلیه مباحث در خصوص رهبری سیاسی است ؟ جواب : خیر اصل حاکمیت رهبری سیاسی است ولی ساختار وهویت اجتماعی با حضور رهبر شکل می گیرد. وصلابت یک جامعه بستگی دارد به صلابت رهبری آن جامعه . رهبر ایران در نظام قبل از انقلاب یک رهبر وابسته وضعیف بود لذا کشور هم یک کشور ضعیف بود . ودشمن هم بدنبال این است که صلابت رهبری را تضعیف نماید چه بوسیله عوامل خارجی وچه بوسیله عوامل داخلی .
وقتی پیامبر اکرم (ص) از مکه به مدینه آمدند اعراب سعی داشتند نگذارند پیامبر (ص) تشکیل جامعه اسلامی بدهند ونوع برخورد آنها با کفار قریش فرق داشت ومی خواستند صلابت پیامبر(ص)را بشکنند. در زمانیکه وفود از قبیله های مختلف نزد پیامبر(ص) می آمدند . وفد بنی تمیم که از قبایل بزرگ عرب بود وبه خطابه وشعر وفصاحت وبلاغت مسلط بودند هم نزد پیامبر (ص) آمدنند در بدو ورودشان از پشت دیوار خانه پیامبر (ص) بی ادبانه صدا زدند یا محمد..اخرج . به همین دلیل هم این سوره را حجرات نامیدند . طوری فریاد زدند که پیامبر اکرم (ص) ناراحت شدند وقتی که پیامبر اکرم (ص) نزد آنها آمدند گفتند ما آمده یم برای مفاخره با شما (برخورد فرهنگی )واز این طریق می خواستند صلابت رسول خدا را از بین ببرند. مفاخره یعنی اینکه تو امتیازی که داری نشان بده ما هم امتیازی که داریم نشان می دهیم .
خطیب بزرگ آنها خطابه ای دو سه سطری خواند ودر این خطبه خود قبیله بنی تمیم را با سه خصوصیت ملوک بودن ، مال و اموال زیاد داشتن ، جمعیت زیاد (بزرگترین قبیله عرب بودن )عنوان کرد. پیامبر اکرم (ص) به یکی از اصحاب دستور دادند در مقابل این خطبه خطبه بخوان . بعد شاعر بزرگ آنها شعر خواند وباز پیامبر اکرم (ص) به یکی دیگر از اصحاب فرمودند شعر بخوان . بعد از این ماجرا آنها اعتراف کردند که خطیب شما از خطیب ما وشاعر شما از شاعر ما افضلتر بودند واسلام آوردند. پیامبر اکرم (ص) به همه خطبا وشاعرانی که در آن جلسه خطابه وشعر خوانده بودند جوایزی اهدا نمودند
اما تناسب این سوره با سوره قبلی که سوره فتح است به خاطر آیه آخر سوره مبارکه فتح وآیات اول سوره مبارکه حجرات می باشد که به هم پیوسته می باشند وآخر سوره مبارکه فتح در خصوص خصوصیات پیروان پیامبر (ص) وامتیازاتی که در سوره مبارکه حجرات است به خاطر این است که اینها پیروان پیامبر اکرم (ص) هستند و......