خطبه اول: برای جوانان خواسته ایجاد کنید
والدین مشکلات جوانان را به دوش جامعه و دولت نیندازند/نقش اصلی پدر در ایجاد امیدواری در جوانان
برادران، به بچه خود پشت دهید ولو بچه نافرمان باشد، در هیچ زمان پدر نباید بچه را براند و رد کند، حتی اگر بهواسطه ندانمکاری، کاری کرده که شما را دچار مشکل کرده است؛ همیشه باید احساس کند تکیهگاه دارد، اگر احساس تکیهگاه کند ابهام سرنوشت او را در برنمیگیرد.
خطبه اول نماز جمعه، حرم امام رضا (علیهالسلام)
خطبه اول
آیتالله علمالهدی در خطبه اول نماز جمعه این هفته مشهد مقدس در ادامه بحث سبک زندگی اسلامی و موضوع معضلات جوانان، گفتند: مطلب بسیار مهمی که امروز بهعنوان مسئله اساسی زندگانی بسیاری از خانواده مطرح است، مشکلات جوانان است.
در مشکلات، دختر و پسر در ریشه مشکلات مشترک هستند، ریشه این مشکلات یکی است منتها نوع بروز مشکلات در دختران به شکلی است و در پسران به شکلی دیگر؛ این مشکلات با فرافکنی و اینکه پدر و مادر خیال کنند مشکلات جوانان مربوط به جامعه فاسد و اشتغال و اقتصاد و کمبودها و کاهشها در جامعه است، اینگونه نیست.
ایشان بابیان اینکه مشکلات فساد اخلاقی و اجتماعی پیش از انقلاب بهمراتب بیشتر از امروز بود، عنوان داشتند: در زمان قبل از پیروزی انقلاب فساد اجتماعی و اخلاقی بهمراتب بیشتر از امروز بود اما مشکلات امروز بهمراتب بیشتر از آن موقع وجود دارد؛ در خیلی از خانوادههایی که مرفه هستند و ازنظر اقتصادی مشکل ندارند، این مشکلات در آن خانوادهها بهمراتب بیشتر از آن خانوادههای کم برخوردار و آسیبپذیر است.
این فرافکنی باعث میشود پدرها و مادرها در کانون زندگی خانوادگی درصدد برطرف کردن مشکلات فرزندان خود برنیایند. مشکل دیگر اینکه جوانان مشکلات خود را به خانوادهها منسوب میدانند تحت این عنوان که میگویند اینها جوانان را درک نمیکنند؛ این اشتباه است چون همه این پدرها و مادرها روزی عرصه جوانی را طی کردهاند. این جوان است که بزرگترها را درک نمیکنند نه بزرگترها.
شناخت ریشه مشکلات جوانان
امامجمعه مشهد مقدس ادامه دادند: والدین بدانید همه جوانها چه در خانواده پولدار و فقیر چه در خانواده روستایی و چه خانواده شهری، مشکلات جوانها یکی است اما بروز و ظهور آن فرق میکند اما اصل و ریشه مشکل یک جریان طبیعی است؛ اینکه شما فکر میکنید برای جوان شما مشکل پیشآمده دلیل بر آن نیست که برای جوان من مشکل پیش نیامده است؛ اصل بروز مشکلات مسئله طبیعی در همه خانوادههاست.
اگر درصدد حل این مشکلات با استفاده آموزههای دینی در سبک زندگی اسلامی بربیاییم، این مشکل قابلحل است. اولین مشکل و چالش دوره جوانی، شکوفایی غرایض و تولید خواستههای نامتناهی است؛ ببینید برادران، جوان از سن 19 سالگی دوره جوانیاش شروع میشود، دوره شکوفایی و جوششهای غرایض است، گرایشها و خواستههای نفسانی در او فوران میکند و تا سن 35 سالگی هم این غرایض در حد فوران و طغیان است، پول و مقام و زندگی و گذران زندگی راحت میخواهد، بهترین وسیله، متجمل ترین زندگیها را طلب میکند؛ این غرایضی که شکوفا میشود مولد خواستههای نامتناهی است.
ایشان اظهار داشتند: اینکه میگوید پول و مقام میخواهد، این خواسته پایان ندارد. خواسته جوان اگر از صفر شروع شود تا حدی قابلکنترل است اما اگر از صد شروع شد دیگر حد ندارد لذا مشکلات جوانان در خانوادههای مرفه بیشتر از خانوادههای کمدرآمد و آسیبپذیر است زیرا خواستههای آنان از صد شروعشده و حد ندارد اما خواسته آن خانواده کم برخوردار خواستهاش حدی دارد.مشکل جوان را در جوانی این مسائل حل نمیکند، ریشه آن شکوفایی غرایض و خواستههای نامتناهی است.
برخورد با جوانان باید چگونه باشد؟
عضو خبرگان رهبری در خصوص نوع برخورد با خواستههای جوانان، ابراز داشتند: در برابر این خواستههای باید چه کرد؟ باید در مقابل خواستههای جوان جنگید و مقابله کرد یا یک خانواده ثروتمند باید هرچه جوانش خواست باید برای او فراهم کند. آقایی میگفت دریکی از خیابانهای بالای شهر تهران اتومبیلم با یک اتومبیل آخرین سیستم جوان مست مغرور تصادف کرد، ماشین من خرد شد و ماشین او هم آسیب دید، این جوان تلفن کرد و پدرش آمد، نگاهی با اتومبیلش کرد و گفت اتومبیلت را چند میفروشی، بلافاصله دست چک درآورد و چک داد و گفت ماشینت مال من، برو؛ این نوع برخورد با جوان، بدبخت کردن و بیچاره کردن جوان است.
یک خانواده به خاطر اینکه دارند هرچه جوانشان میخواهد برای او فراهم کند هرروز یک خواسته جدید ایجاد میکند و بهجایی میرسد که خواسته او آنقدر نامتناهی میشود که برای اجرای خواستهاش بهجایی میرسد که ناموس یک خانواده را از بین ببرد و خانوادهای را به خاک سیاه بنشاند.
مقاومت و برآورده کردن خواسته جوان اشتباه است
ایشان تصریح کردند: مقاومت و برآورده کردن خواسته جوان نیز درست نیست، هر دو اشتباه است؛ راه درمان شکوفایی غرایض، خواسته سازی است، قبل از رسیدن به خواسته شما پدر و مادر برای او خواسته تولید کنید؛ میتوانید در شئون مادی زندگی که امکانش برای شما فراهم است یا خواستههای فکری و معنوی او را باید برآورده کنیم.
فکر درست کردن مو و پوشیدن لباس نیست بلکه فکر این است که چگونه نمازش را بخواند، چگونه هیأت را راه بیندازد. مسئله جوانها را شما جدی بگیرید، مطلب را به عهده دولت و مملکت نیندازید و فرافکنی نکنید؛ قبل از آنکه به حد خواستههای نامتناهی برسد آن را درمان کنید؛ مادرها در عرصه خواسته سازی برای دختران و پسران بیشتر از پدر میتواند نقشآفرینی کند.
آیتالله علمالهدی، مشکل دوم جوانان را ابهام در سرنوشت عنوان کردند و بیان داشتند: مشکل دوم، وجود ابهام در سرنوشت و زندگی است؛ جوانی دوره رؤیاهای افسانهای است، بر اساس آن فوران و غرایض و خواستهها فکر و مغز او را مشغول میکند و تجربه ندارد، برای خود رؤیاهایی افسانهای میسازد، همسری انتخاب کنم و به فلان موقعیت، پست و اتومبیل برسد و وقتی به ابزار رسیدن به این رؤیاها میرسد میبیند امکان آن برایش فراهم نیست، زندگی و کاخ افسانهای و مرفه در کانون فکرش برای خودش ساخته است اما به امکانات که میرسد میبیند امکاناتش زیر خواستههای اوست.
ایشان افزودند: اینجاست که دچار یک پارادوکس در زندگی میشود، ازیکطرف آرزو و از طرفی عدم امکان برای رسیدن له آن آرزو، این جوان افسرده و بیحوصله میشود و در التهابات فرو میرود و زندگی او میشود سراسر غصه. این ابهام برای جوانان کشنده است، همه عکسالعملها و پرخاشگریها و اظهار غصه و غمی که از جوان سر میزند؛ چه جوانی که شغل دارد و چه جوانی که بیکار است، اینجا چیزی که این حالت ابهام در زندگی را درمان میکند، پشت دادن به جوان است.
پدر هیچگاه نباید پشت فرزند را خالی کند
باید به جوانتان پشت دهید، جوان باید روی شما حساب کند ولو امکانات زندگی کم است، باید روی پدر حساب کند که هر راهی بخواهم با کمک پدر میتوانم؛ اینجا نقش اول را پدر ایفا میکند، مرتب به فرزند خود امیدواری را تلقین کنید، خودت باید راه بیفتی، تو باید دستت را بهزانو بگیری و به خودت تکیه کنی، من با همه داشتههایم برای تو کمک میکنم.
امامجمعه مشهد مقدس در پایان تأکید کردند: برادران به بچه خود پشت دهید ولو بچه نافرمان، در هیچ زمان پدر نباید بچه را براند و رد کند، حتی اگر بهواسطه ندانمکاری، کاری کرده که شما را دچار مشکل کرده است؛ همیشه باید احساس کند تکیهگاه دارد، اگر احساس تکیهگاه کند ابهام سرنوشت او را در برنمیگیرد.
- ۹۳/۰۶/۲۱