۱۴۰۳ شنبه ۰۳ آذر

با مدیریت دوره نوجوانی می‌توان فرزند را به خدا، دعا و اهل‌بیت (علیهم السلام) علاقه‌مند کرد/ جوان‌سازی در دوره میانی نوجوانی صورت می گیرد

پدر و مادر اگر بتوانند دوره میان‌سالی را مدیریت کنند و به استعدادهای او توجه داشته باشند و با احساسات او برخورد و مقابله نکنند، می‌شود او را به خدا و دعا و اهل‌بیت (علیه‌السلام) علاقه‌مند کرد و از این طریق وارد شوند و مشکلات اخلاقی او را درمان کنند.

خطبه اول نماز جمعه، حرم امام رضا (علیه‌السلام)

خطبه اول

دریافت

آیت‌الله علم‌الهدی در خطبه اول نماز جمعه امروز 14 شهریورماه در جمع زائران و مجاوران حرم امام رضا (علیه‌السلام) در ادامه بحث سبک زندگی اسلامی به مشکلات خانواده با جوانان اشاره کردند و گفتند: آخرین مسئله‌ای که در مسائل خانواده در سبک زندگی اسلامی قابل‌توجه است، مسئله تعامل با جوانان در محیط زندگی خانوادگی است

ایشان ادامه دادند: یکی از مشکل‌های امروز خانواده‌ها موضوع جوانان است، دوران جوانی دوران خاصی است که در محیط خانواده مسئله‌ساز است، دوران جوانی را دوران بحران، پرخاشگری خواندند و مسئله ناسازگاری جوان از خانواده و دوری از خانواده و دوستی‌های افراطی و مسئله‌ساز در بیرون خانواده، مشکلات امروز خانواده‌ها را تشکیل می‌دهد به‌طوری‌که خانواده‌ها از مدیریت این بحران عاجزند.

تربیت فرزند از جوانی یک اقدام مضر است

معمولاً پدرها و مادرها در دوران جوانی می‌خواهند برای تربیت جوان اقدام کنند و این‌یک اقدام بسیار مضر است. مسئله حل مشکلات جوان در دوران جوانی و رابطه و تعاملش بازندگی پدر و مادر مربوط به دوره نوجوانی است، دوره عمده زندگی جوان هست و اگر توجه نکنیم دیگر در دوره جوانی شاهد این بحران عظیم در کانون خانواده نسبت به جوان خواهیم بود.

امام‌جمعه مشهد مقدس با اشاره به تقسیم‌بندی دوره تربیتی فرزند در خانواده، عنوان داشتند: بچه وقتی از مادر متولد می‌شود از لحظه ولادت تا 2 سالگی دوران نوزادی و نوپایی است؛ از دوران دوسالگی تا 6 سالگی دوران کودکی اول؛ از 6 تا 11 سالگی دوران کودکی دوم، از 11 سالگی تا 19 سالگی دوران نوجوانی، از 19 تا 35 سالگی دوره جوانی، از 35 سالگی تا 65 سالگی دوره میان‌سالی و از 65 به بعد نیز دوره کهولت او است.

دوره نوجوانی از 11 سالگی تا  19 سالگی است که به سه مقطع تقسیم می‌شود، مقطع اول 11 تا 13، مقطع دوم 14 تا 17 و مقطع سوم از 17 سالگی تا 19 سالگی است که دوره اتصال نوجوانی به جوانی است.

ایشان مهم‌ترین دوره تربیتی فرزند را مقطع میانی دوره نوجوانی عنوان کردند و اظهار داشتند: مهم‌ترین مقاطع در این دوره سه‌گانه مقطع میانی دوره نوجوانی است، 14 تا 16 .و باید به این نکته فرمایش پیغمبر اکرم توجه کنیم که ایشان فصل سوم تربیت فرزند را از 14 تا 21 سال معین می‌کنند و دوران میانی نوجوانی که حساس‌تریم دوره عمر یک انسان است، دوران میانی نوجوانی است.

این دوران دورانی است که موقعیت فرزند نسبت به خانواده عنوان وزیر دارد؛ این دوره دو نوع تغییر در بچه به وجود می‌آید و همه این تغییرات و مدیریت آن رمز کلیدی ساختم بچه در مسیر انسانیت در تمام عمر اوست و عمده کفالت پدر و مادر در این سه سال قرار دارد

به تغییرات فرزند در نوجوانی توجه کنید

آیت‌الله علم‌الهدی به تغییراتی که در دوره نوجوانی در فرزند ایجاد می‌شود اشاره و تصریح کردند: تغییرات جسمی در فرزند در این دوره به وجود می‌آید. هورمون رشد که بدن رشدی جهشی پیدا می‌کند و هورمون‌های جنسی، این دوره قوی هیجان جنسی این بچه هست چه پسر و چه دختر، مراحل بعدی جوانی خیلی دوره هیجان جنسی نیست، علی رقم این‌که خانم‌ها از پسرهای 16 ساله به بعد حجاب خود را رعایت می‌کنند به‌عنوان بچه بالغ، بایستی از بچه 13 و 14 ساله حجاب خود را رعایت کنند زیرا دوره 14 و 15 سالگی فعال‌ترین دوره هیجان جنسی این فرزند است، چه دختر و چه پسر است.

در این دوره بچه عصبانی می‌شود، حالت‌های پرخاشگری خاصی را پیدا می‌کند که همه این‌ها برگرفته از آن هیجان ناشناخته جنسی در مزاج این بچه 14 ساله و 15 ساله است.

ایشان افزودند: تغییر دوم، تغییر روحی و روانی است، در این دوره میانی نوجوانی، بچه استعدادش شکوفا می‌شود، نوع شناختش فرق می‌کند، نمی‌شود با بچه 14 ساله همان‌طور برخورد کرد که با بچه 12 و 13 ساله می‌شود؛ برای بچه 14 ساله بنای گول زدن بچه بر هیجان بچه می‌افزاید و نقطه شکوفایی استعداد او هست، به همین میزان که استعداد او شکوفا می‌شود، گرایش او نیز در این دوران شکوفا می‌شود؛ ازجمله گرایشات مهم او، فطرت خداشناسی و گرایشات دینی او است.

اگر تحت یک مدیریت کافی برخوردار شود، به‌گونه‌ای می‌شود که تمام خط تقوا را در مسیر زندگی او نهادینه کرد، مهم مدیریت پدر و مادر است.

کلام پیامبر یعنی تعامل شما با این بجه، معامله با یک شریک تصمیم‌گیری خانه و خانواده باشد. شما به اعتبار آن ارتباط عاطفی که از دوران نوزادی و کودکی داتید، وقتی بچه به سن 14 سالگی می‌رسد بازهم همان برخورد بچگانه را دارید، ازنظر نوازش و به سینه چسباندن و هم از حیث این‌که شما از برخوردها به‌عنوان یک فرد عاقل و صاحب‌فکر برخورد نمی‌کنید. او تجربه عقلانی ندارد اما شکوفایی عقلی دارد.

مراجعه به روانشناس بچه را خورد می‌کند

عضو خبرگان رهبری با تأکید بر این‌که نباید حس استقلال‌طلبی فرزند خدشه‌دار شود، خاطرنشان کردند: حس استقلال‌طلبی و حرمت در او شکوفا شده و پدر و مادر باید به این جنبه توجه کنند؛  تا بچه 14 ساله و 15 ساله تا این‌که رفتار و حرکاتش عوض می‌شود می‌گویند این بچه بد شده است، این بچه بد نشده است، این‌یک جریان طبیعی است؛ شما باید برخوردتان با این جریان یک برخورد طبیعی باشد؛ اخیراً رسم شده بچه را از این دکتر به آن دکتر می‌برند، این برخوردها با این بچه در این دوران بدترین برخورد با بچه است، به او بگویند تو بیمار روحی و روانی هستی، او را به روانشناس ببرند.

عزیزان این کار بچه را خورد می‌کند، ساختار خلقتی او این است که شناخت و بینشش بالاآمده و با این شرایط او نمی‌تواند تابع بی‌قیدوشرط پدر و مادر باشد؛ امرونهی تمام شد، اگر بناست امرونهی شود باید غیرمستقیم شود، پدر و مادر اگر بتوانند دوره میان‌سالی را مدیریت کنند و به استعدادهای او توجه داشته باشند و با احساسات او برخورد و مقابله نکنند، می‌شود او را به خدا و دعا و اهل‌بیت (علیه‌السلام) علاقه‌مند کرد و از این طریق وارد شوند و مشکلات اخلاقی او را درمان کنند؛ اگر به این دوره توجه نشود، این جوان می‌شود یک مشکل لاینحل خانواده.

جوان‌سازی در دوره میانی نوجوانی است؛ جوان داری در زندگی به‌مراتب مشکل‌تر از بچه‌داری است؛ این مسئله باید از مقطع میانی دوره نوجوانی شروع شود.

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی