هفدهمین نشست تخصصی واجب فراموش شده
برای احیای فریضه ی امر به معروف باید یک حرکت اجتماعی صورت بگیرد
این فریضه هم مثل نماز و روضه است و نمی توان به بهانه ی اینکه باید سازمانی باشد و یا اینکه یکه و تنها هستیم آن را تعطیل کرد. همانطوری که تحرک اجتماعی و ایجاد هسته های اجتماعی برای پیشبرد و توسعه ی آن نیاز است باید به عنوان یک فرد نسبت به خلاف شرع واکنش نشان داد.
هفدهمین نشست تخصصی واجب فراموش شده، مسجد حضرت ابوالفضل (علیه السلام)
آیتالله علمالهدی در هفدهمین نشست تخصصی واجب فراموش شده که در مسجد حضرت ابوالفضل(ع) مشهد برگزار شد، با اشاره به بخشی از آیه 9 سوره توبه بیان داشتند: «وَالْمُؤْمِنُونَ وَالْمُؤْمِنَاتُ بَعْضُهُمْ أَوْلِیَاء بَعْضٍ یَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَیَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنکَرِ...، و مردان و زنان با ایمان دوستان یکدیگرند که به کارهاى پسندیده وا مىدارند و از کارهاى ناپسند باز مىدارند...»اولیاء بودن زنان و مردان مومنان نسبت به هم و حاکمیت و چینش یک جامعه دینی جز با امر به معروف و نهی از منکر قابل تحقق نیست.
ایشان با اشاره به اینکه این آیه شریفه، تفاسیر و برداشتهائی دارد که همدیگر را تأیید میکنند، ابراز کردند: برادران و خواهران مؤمن نسبت به هم ولایت دارند و بر حسب همین ولایت است که میتوانند یکدیگر را امر به معروف و نهی از منکر کنند به عبارت دیگر، مسئله قدرت و تصرف در فرمان دادن مومنان به نیکیها و بازداشتن آنها از منکرات مبتنی بر ولایتی بین افراد جامعه است که این آیه آن را اثبات میکند.
آیتالله علمالهدی در ادامه با استناد به مفردات قرآنی راغب اصفهانی، «ولایت» را به لحاظ ریشهای این چنین معنا کردند: ولایت عبارت است از اتصال دو انسان یا موجود به یکدیگر، به طوری که چیزی بین آنها حائل شود. یک چینش اجتماعی، مانند آجرهای یک ساختمان، بین آحاد یک جامعه وجود دارد که مبتنی بر سلسله ویژگیها و خصوصیتهای بین افراد است، در رأس و مظهر این چینش خدا قرار دارد و افرادی که بیشتر با پروردگار اتصال دارند، در این چینش، بالاتر از کسانی هستند که کمتر این ارتباط را دارند. در این مجموعه، افراد بالاتر نسبت به پائین دستان ولایت دارند که بر این اساس افراد برتر، باید افراد ضعیفتر را امر به معروف و نهی از منکر کنند.
ایشان با بیان اینکه تنها عاملی که چینش ولائی را در جامعه تنظیم میکند مسئله امر به معروف و نهی از منکر است، افزودند: ما نمیتوانیم جامعهای دینی داشته باشیم که به این مسئله اهمیتی ندهد. اگر اساس امر به معروف و نهی از منکر و ارتباط سازنده بین آنها از بین برود نمیتوان ادعا کرد که جامعهای دینی بین انسانها شکل گرفته است. تمام قائمه نظام و انقلاب بر اساس جامعه دینی است که اگر این قائمه نباشد مثل آن است که دیوار یا پایهای را روی هوا بنا کنیم.
آیت الله علم الهدی با اشاره به اینکه تمام کیان جامعه دینی ما مسئله امر به معروف و نهی از منکر است تصریح کردند: اگر امر به معروف و نهی از منکر را در جامعه به صورت یک فرهنگ حاکم در ارتباط انسانی و در روابط مردمی در بیاوریم آن زمان توانستهایم اسلام را نهادینه کنیم زیرا تمام ضایعات، ناشی از آن است که مسئله امر به معروف و نهی از منکر در شکل فرهنگیاش در جامعه، جایگاهی نیافته است.
ایشان در رابطه با فرهنگسازی این موضوع اظهار کردند: در مسئله امر به معروف و نهی از منکر نیاز به یک فرهنگسازی است تا به شکل فرهنگی در جامعه پیاده شود. برای مثال؛ اگر شما در کوچه، خیابان، بزرگراه و... آشغالی بریزید همه شما را از این کار نهی میکنند، زیرا برای چنین حرکتی از قبل فرهنگسازی صورت گرفته است. اگر برای محرمات الهی هم، این گونه فرهنگسازی صورت بگیرد با سایر محرمات مقابله خواهد شد، به عبارت دیگر اگر فردی منکری را مرتکب شد بداند که با برخورد حداقل 10 نفر مواجه میشود.
آیتالله علمالهدی در ادامه افزودند: من زمانی در یکی از خطبههای نمازجمعه گفتم که شما شرکتکنندگان در این نماز، جمعیتتان حداقل به 30 هزار نفر میرسد. اگر همین تعداد مقید به نهی از منکر در شهر شوید، خواهید دید که مقابله با منکرات خود به خود به یک فرهنگ تبدیل خواهد شد.
ایشان با انتقاد از اجرائی نشدن قانون حجاب، مصوب سال 1385،تاکید کردند: این قانون 300 ماده دارد که وظایف همه نهادهای اجرائی در قبال حجاب را مشخص کرده اما متأسفانه پس از هشت سال اجرائی نشده است، از سال 1385 تا به حال، حتی در صحن علنی مجلس شورای اسلامی، کسی معترض نشده است که چرا تا به حال این قانون به درجه اجرا نرسیده است، اما از طرف دیگر هرگاه دولت خطائی را مرتکب میشود همگی در همه عرصهها صدایشان بلند میشود که چرا چنین خطائی رخ داده است؟
آیت الله علم الهدی در رابطه با اجرائی شدن موضوع امر به معروف و نهی از منکر در جامعه افزودند: در رابطه با این مسئله دو کار باید صورت بگیرد، اول اینکه امر به معروف و نهی از منکر به صورت یک مطالبه عمومی دربیاید، دیگر اینکه در هستههای چند هزار نفری، مجری این فریضه باشید.
ایشان در ادامه بیان کردند: جدی بودن در این مسئله از بالا به پائین آمدن و منتظر دولت و سایر دستگاههای اجرائی بودن نیست، بلکه باید همانند سایر کارها این کار را هم خودمان شروع کنیم. مسئله امر به معروف و نهی از منکر همانند دوران جنگ هشت ساله است و ما هم الآن دقیقاً در میدان مین هستیم و باید در این میدان پا گذاشت و بهرهبرداری حداکثری را کرد. برای اجرای این فریضه الهی؛ یک نفر مانند شهید خلیلی به شهادت میرسد که نتیجه اش جمع شدن شما عزیزان در این مکان است. فریضه امر به معروف و نهی از منکر در جامعه باعث میشود که افراد مردپرور و رشیدپرور بار بیایند.
آیت الله علم الهدی در بخش دیگری از سخنان خود به امر به معروف و نهی از منکر صورت گرفته به وزیر محترم ارتباطات در خطبه های نماز جمعه اشاره داشت و گفت : من در نماز جمعه گذشته مشهد راجع به مساله ای انتقاد خود را به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات اعلام کردم و گفتم که سنی از شما گذشته و به گودال قبر نزدیک شدید نباید اینگونه عمل کنید، ولی بعد از آن در سایت های گوناگون این مساله به صورت تمسخرآمیز بیان و اعتراضات مختلفی به آن عنوان شد.