وای به روزی که از دیپلماسی خارجی استفاده کنیم و حاصل آن متوقف کردن پیشرفت کشور و حل نشدن مشکلات مردم باشد
نباید نقاط مثبت مذاکرات را نادیده گرفت، خوشبختانه مشکل ایران هراسی از ما در سطح بینالمللی تا حدودی حل شد؛ همچنین نگاه دنیا نیز پس از مذاکرات نسبت به ما عوض شده است؛ اما در عین حال در جهت استفاده از دیپلماسی برای حل مشکل اقتصادی علاوه بر اینکه این امر حاصل نشد چاه ویلی نیز در راه پیشرفت ما باز شد.
همایش اقتصاد مقاومتی، دانشگاه فردوسی مشهد
آیتالله علمالهدی امروز در همایش کشوری «اقتصاد مقاومتی در مسیر پیشرفت درونزا» که در بین اعضای اتحادیه جامعه اسلامی سراسر کشور در دانشگاه فردوسی برگزار شد، بیان داشتند: چنانچه یک جریان عظیم آرمانگرا و مطالباتی وجود نداشته باشد و نسل جوان نخبه در این حد اقدامات قاطعی از خود نشان ندهد، فرمایشات راهبردی مقام معظم رهبری به یک موعظه و نصیحت تبدیل شده و به مرحله عمل نخواهد رسید.
ایشان با اشاره به اینکه برگزاری چنین همایشهایی مجاهده عظیم در راه خدا و انقلاب و نظام است، افزودند: این همایش در یک مکان علمی برگزار میشود؛ بنابراین مباحثی که ارائه میشود، بحثهای جدی علمی و نتیجهبخش است؛ بنابراین چنین جلساتی از کیفیت بسیاری بالایی برخوردار است.
آیت الله علم الهدی با بیان اینکه دهه ما، دهه پیشرفت است و جامعه ما در یک بستر پیشرفت قرار گرفته است؛ تصریح کردند: اقتصاد مقاومتی عامل پیشرفت درونزا است و چنانچه این اقتصاد به عنوان یک اصل قطعی در مدیریت اقتصادی کشور مطرح شود، میتوانیم پیشرفت کنیم؛ اما چنانچه این اقتصاد مقاومتی عملیاتی نشود، تا کنون هر چه به جلو حرکت کردهایم متوقف و یا حتی عقبگرد خواهیم داشت.
ایشان در ادامه افزودند: با اقتصاد مقاومتی رشد کشور سریعتر خواهد بود؛ بنابراین اقتصاد مقاومتی عامل پیشرفت درونزاست. در این خصوص تعبیرات مختلفی ارائه میشود؛ اما برخی به این مسئله توجه نمیکنند و حاضر نیستند به یک ابتکار عمل در حوزه علمی دست بزنند. چنانچه بخواهیم رابطه اقتصاد مقاومتی را با پیشرفت درونزا که یک رابطه عمیق است، مورد مطالعه قرار دهیم، باید به 10 مولفه توجه کنیم.
آیتالله علمالهدی تصریح کردند: ایجاد پویایی در تامین رضایت عمومی رشد اقتصادی و عدالت نکته اول است به این معنا که باید توجه کنیم اقتصاد مقاومتی با اقتصاد ریاضتی متفاوت است.
ایشان با اشاره به اینکه در منطق اقتصاد اسلامی رشد اقتصادی به عدالت وابسته است، افزودند: چنانچه منابع طبیعت در اختیار عموم قرار گیرد و درآمد همه افزایش یابد، اقتصاد اسلامی شکل خواهد گرفت؛ اما در اقتصاد ریاضتی پول در دست عدهای خاص است.
آیت الله علم الهدی مولفه دوم اقتصاد مقاومتی را توانایی مقاومت در برابر بحرانهای داخلی و عوامل تهدیدزای خارجی دانست و بیان داشتند: تکیه بر ظرفیتهای داخلی رویکرد دیگر اقتصاد مقاومتی است؛ به این معنا که بدانید در کشور از چه منابعی برخورداریم که بتوانیم بر آنان تکیه کنیم.
ایشان با طرح این پرسش که آیا معیار در جریان مدیریت اقتصادی توانستن است یا داشتن، خاطر نشان کردند: معیار در اقتصاد مقاومتی داشتن است؛ زیرا توانستن در هر دوره تفسیرهای گوناگونی دارد.
آیت الله علم الهدی با بیان اینکه رویکرد جهادی به مدیریت اقتصادی مولفه دیگر اقتصاد مقاومتی است، تاکید کردند: رویکرد جهادی بسیار مهم است؛ به طوری که باید از تمامی منابع کشور در زمینههای مختلف بهره گیریم به طور مثال چنانچه رویکرد جهادی در عرصه کشاورزی محقق شود، خواهیم توانست علاوه بر درون خارج از ایران را نیز از نظر کشاورزی و سایر علوم حمایت کنیم.
ایشان مردم محوری در اقتصاد را مولفه دیگر اقتصاد مقاومتی دانسته و بیان داشتند: اقتصاد دولتی به عنوان تبری بر پیکره اقتصاد بوده و اقتصاد کشور را مجروح کرده است. در برههای از زمان اقتصاد، دولتسالار بود و در برههای اقتصاد، خصوصی اما دولت مدار بود، به همین دلیل اقتصاد پیشرفت نکرد و ثبات اقتصادی از کشور گرفته شد.
آیت الله علم الهدی به بیان سایر عوامل دستیابی به اقتصاد مقاومتی اشاره کردند بیان داشتند: کاهش وابستگی به فروش مواد خام یکی از عواملی است که میتواند در رشد اقتصاد موثر باشد؛ چراکه نیرو و ابتکار تبدیل مواد خام به مواد فرآورده وجود دارد که باید این کار در داخل کشور صورت گیرد.
ایشان صرفهجویی و پرهیز از هزینهها را عامل دیگری در دستیابی به اقتصاد مقاومتی دانسته و تصریح کردند: بزرگترین اشکال در اقتصاد خانواده این است که زندگی را مطابق با درآمد توسعه دهیم، به این معنا که اگر درآمد ما افزایش یافت هزینههای زندگی را نیز در تهیه لوازم و منزل بزرگتر افزایش دهیم که عینا همین ماجرا در اقتصاد کشور هم صادق است.
آیتالله علم الهدی در ادامه بیان داشتند: اگر درآمد خانواده افزایش یابد و هزینهها اضافه نشود این درآمدهای مازاد به سرمایه خانواده تبدیل شده و مبدل به جریان درآمدزا میشود. ایشان وجود فساد اقتصادی در کشور را از عوامل عدم تحقق اقتصاد پویا عنوان کرد و افزودند: اصلیترین حرکت در اقتصاد مقاومتی جلوگیری از فساد اقتصادی است؛ زیرا امروز در کشور رشوهخواری، اسراف هزینهها و پولشویی وجود دارد که مانع دستیابی تمام اقشار به طور یکسان به امکانات میشود.
آیت الله علم الهدی دانشمحوری در اقتصاد را راهکاری دیگر دانسته و بیان داشتند: اقتصاد را باید به صورت دانش بنیان توسعه داد، نه بر منبای زرنگی و استعدادهای شخصی؛ زیرا بعد از جنگ شاهد به وجود آمدن ثروتمندان یک شبه بودیم که این بزرگترین آفت اقتصاد است.
ایشان افزودند: اگر اقتصادی براساس علم و دانش به پیش رفت، زیربنای محکمی خواهد داشت؛ اما اگر براساس زرنگ محوری و بیسوادان سرمایه دار شکل گرفت عامل فساد اقتصادی خواهد شد؛ همچنین با زیربنای سست به کار خود ادامه خواهد داد.
آیت الله علم الهدی تاکید کردند: همه این مولفهها ارتباط تنگاتنگی با پیشرفت درونزا دارد، جامعهای که مجرای اقتصاد مقاومتی است به صورت یک جامعه جهشی دیده خواهد شد، در واقع اقتصاد مقاومتی تنها در مسیر پیشرفت درونزا نیست؛ بلکه عامل پیشرفت درونزاست. ایشان با بیان اینکه ما امروز به نقطه عطفی رسیدیم که اگر اقتصاد مقاومتی محقق شود پیشرفت خواهیم داشت، بیان داشتند: استفاده از دیپلماسی خارجی برای حل مشکل اقتصادی جامعه گاهی ممکن است به سود کشور بوده و باعث حل این مشکلات شود؛ اما گاهی نیز علاوه بر اینکه مشکلی را حل نمیکند مشکلات دیگری را نیز در پی خواهد داشت.
آیت الله علمالهدی با بیان اینکه نباید نقاط مثبت مذاکرات را نادیده گرفت، افزودند: خوشبختانه مشکل ایران هراسی از ما در سطح بینالمللی تا حدودی حل شد؛ همچنین نگاه دنیا نیز پس از مذاکرات نسبت به ما عوض شده است؛ اما در عین حال در جهت استفاده از دیپلماسی برای حل مشکل اقتصادی علاوه بر اینکه این امر حاصل نشد چاه ویلی نیز در راه پیشرفت ما باز شد، وای به روزی که از دیپلماسی خارجی استفاده کنیم و حاصل آن متوقف کردن پیشرفت کشور و حل نشدن مشکلات مردم باشد که متاسفانه امروز در این شرایط هستیم.
ایشان تصریح کردند: یکی از موضوعات انقلاب اسلامی ما دید و بصیرت رهبر ما بود؛ در زمان امام خمینی(ره) سیاستمداران می گفتند: امام در خشت نگاه می کند طوری که دیگران در آینه می بینند، این اندازه بصیرت دقیقاً برای رهبر معظم انقلاب نیز وجود دارد. اگر اقتصاد مقاومتی منشاء برنامه ریزی های ما باشد عامل پیشرفت ما خواهد شد؛ اما اگر بخواهیم جریان اقتصادی را در جاهای دیگر بیابیم یا تیغ دو لبه است یا چاه ویل.