دیدار با هنرمندان
اگر در جریان ساخت فیلم "رستاخیز" از کارشناس دینی استفاده می شد این اشکالات پیش نمی آمد
بنده هجده اشکال به فیلم "رستاخیز" گرفتم و به آقای دکتر ایوبی دادم . ایشان گفت هر جا رفتم با من اینطور برخورد نکرده اند. خوب اگر ایشان در جریان ساخت این فیلم یک کارشناس دینی داشت روزی که آمدند و اعتراض کردند می رفت جواب می داد. الحمد لله امروز حوزه های علمیه ی ما طلاب فاضل جوان که اهل مطالعه در حوزه هنر هم هستند بسیار دارد. می توانید از این ها کار بکشید و در جهت تولید هنر دینی استخدام کنید.
دیدار با هنرمندان و مدیران سینمایی
آیت الله علم الهدی ظهر امروز در دیدار جمعی از هنر مندان و مدیران فرهنگی ضمن عرض خیر مقدم به آن ها بیان داشت : ما افتخار می کنیم که هنرمندان عرصه ی سینما از شهر ما هستند و این عزیزان را دوست می داریم.
آیت الله علم الهدی در ادامه گفت : اگر بخواهیم نکاتی که عزیزان فرمودند را جمع بندی کنیم باید بگویم که مسائل مربوط به هر کدام از رشته های هنری باید در بستر خودش بررسی شود و موقعیتی که سینما دارد موسیقی و یا هنر های تجسمی ندارد. و اینکه هنر را بخواهیم به خیر و شر تقسیم کنیم . باید بگویم هنر عین علم است . علم ابزار پرورش مغز و تفکر است و هنر ابزار پرورش احساس است. بشر بدون احساس که نمی تواند زندگی کند؟! و همان نقشی که علم در پرورش فکر دارد هنر در پرورش احساس و عاطفه دارد. لذا آن چیزی که برای هنر خیر و شر ایجاد می کند کاربرد هنر و مصرف هنر است. اگر ابتذال مصرف کند می شود شر . اگر در جهت پرورش ارزشها و تهییج و تحریک عواطف و احساسات به طرف ارزشها بکار گرفته بشود ، مقدس تر از هنر چیزی نیست . پس این خیر و شر بستگی به نوع کاربرد و مصرف هنر دارد.
عضو خبرگان رهبری بیان داشت : سینمای امروز ما مولود این انقلاب است . سینمای قبل از انقلاب با سینمای امروز قابل مقایسه نیست. قبل از انقلاب به ویژه از بعد از کودتای 28 مرداد 32 آمدند سینما و هنر را ابزاری کردند برای سلطه ی امریکا بر کشور و ابتذال کشاندن جوانان و منحرف کردن آن ها از جریانات انقلابی و بیدار سازی ها. اصل سینما برای بعد از انقلاب است . شما هم اگر قبل از انقلاب با سینما ارتباط داشتید به عنوان یک عنصر برجسته منعکس نمی کردند بلکه رشد شما به وابستگیتان به بعد از انقلاب است. یعنی حتی کسانی هم که از نیروهای هنرمند چه در عرصه ی بازیگری و چه در عرصه ی کارگردانی اگر از قبل از انقلاب باشند این ها هم آن زمان به عنوان یک نیروی سرنوشت ساز سینما نبودند. عناصری بودند که بخاطر ذوق هنری شان در سیننما کار می کردند اما با آن سیاستها هماهنگ نشده بودند چون اگر هماهنگ شده بودند اینجا نمی ماندند. و نمی توانستند ادامه کار بدهند. پس ان هایی که از قبل بودند برجستگی شان متعلق به بعد از انقلاب است. بقیه اکثرشون در انقلاب بوجود آمدند و رشد و نمو داشتند.
امام جمعه مشهد تاکید داشت : این که یک عده بخواهند سینما را کم ببینند ، این کم لطفی است. چون سینمای ایران حرف اول را در منطقه می زند. اگر در اکثر کشور های دنیا نزند. در منطقه چه سینمایی همپای سینمای ایران دارید. از همه برجسته ترشون ترکیه است. آیا واقعا ترکیه سینمایش همپای سینمای ایران است؟ کشور های عربی و غیره هم که از اصل سینما ندارند. یک موقع می خواهید سینمای ایران را با عالیوود مقایسه کنید که فاصله اش زیاد است. خوب بله . اما نسبت به اکثر کشور های دنیا سینمای ایران برجسته تر است. که این سینما در این انقلاب درست شده است . هرچه در برجستگی دارد سینمای ایران از این انقلاب است.
آیت الله علم الهدی بیان داشت : مشکلاتی که در هماهنگی ها پیش می آید به عهده ی نهاد های مدیریتی بر عرصه ی فرهنگ است. مسئولین و مدیران فرهنگی ما انسان های متدین و مومنی هستند. آقای صفار هرندی که وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بود . خوب یک آدم نشان داری در عرصه ی فرهنگ است. همین آقای دکتر ایوبی که در دانشگاه امام صادق (علیه السلام) دانشجوی ما بود چند دوره رایزن فرهنگی ایران بود و در عرصه فرهنگ آدم واردی است. این ها آدم های متدینی هم هستند . بیشترین منظره ای که از آقای دکتر ایوبی یادم هست با لباس جبهه است. این ادم ها وقتی در عرصه ی مدیریت فرهنگی وارد می شوند . بدهکار می شوند به جریان های ارزشی نظام و انقلاب . از این طرف می خواهند جریان هنر را ارتقاء بدهند . سینما را می خواهند توسعه بدهند. کار کنند به اصحاب هنر خدمت کنند. از آن طرف به امثال بنده بدهکار می شوند.
الان که معاونت سینمایی علیرغم اینکه یک آدم متدینی است از طرف مراجع و حوزه چقدر مورد حمله است؟ و علت این حملات چیست؟ جریان سینما ، یک جریانی در راس فرهنگ است. زیرا تاثیرگذاری فرهنگی سینما از دیگر ابزار های فرهنگی بالاتر است. یک فیلم به نام "رستاخیز" که ساختند ببینید چقدر حملات شروع شده به طرف این فیلم و چقدر این آقا به عنوان معاونت سینمایی وزارت ارشاد باید پاسخگو باشد. در حالیکه فیلم رستاخیز یک فیلم ارزشی است. علت چیست ؟ حل این مشکل به دست خود شماست. نه دست مسئولین است نه دست دستگاههاست و نه دست روحانیت و حوزه ی علمیه است.
آیت الله علم الهدی در تبیین مشکل سینمای دینی اطهار داشت : سینما باید باور کند که به عنوان اثر گذار ترین جریان ها در فرهنگ ، در یک جامعه ی انقلابی و دینی مثل ایران ، همه چیزش در جهت جریان های ارزشی باشد. یعنی محور اصلی برای فیلم سازی برای هنرمندان این شد که باید فیلم های ارزشی را در جهت ترویج اسلام بسازند. بعد دنبال متخصص و کاردانش هم رفتند. بنده این مسئله را هم با آقای ضرغامی در میان گذاشتم بطور مفصل و هم با آقای ایوبی . شما یک فیلم که می خواهید بسازید اعم از اینکه این یک فیلم متعلق به دفاع مقدس است یا فیلمی است مربوط به مسائل اخلاقی یا اعتقادی و یا نه اصلا یک فیلم سرگرمی و طنز است . علی ایحال شما در این بستر انقلاب و بستر این نظام به عنوان اثرگذارترین جریان فرهنگی می خواهید فیلم را ارائه بدهید. به صرف اینکه این فیلم اگر اکران بشود مشتری اش چقدر است ؟ بیننده اش چقدر است ؟ این ها یک مسئله است. اما اکران این فیلم در بستر این نظام و انقلاب لازمه اش مراجعه به متخصص است . شما به عنوان تهیه کننده و کارگردان برای جزئی ترین مسائل فنی و هنری از چه تخصص هایی دارید استفاده می کنید؟ و چقدر سرمایه گذاری می کنید بر روی آن تخصص ها؟ در عین حالی که مسئله ی معارف دینی و معرفت شناسی دینی یک جریان تخصصی است که بایستی هم در فیلم نامه نویسی و هم در کارگردانی و هم در هدایت بازیگران نقش اصلی را داشته باشد.
ایت الله علم الهدی در تشریح سخنان خود به چند نمونه از اشتباهات تفسیری موجود در فیلم حضرت یوسف اشاره نمود و گفت : من به آقای سلحشور علاقه دارم ولی اگر ایشان در جریان ساخت این فیلم چند مفسر قرآنی داشت به او می گفتند که زنان مصر در مجلس زلیخاه وقتی یوسف وارد شد به گفته ی قرآن به حدی منقلب شدند که با چاقویی که در دست داشتند برای پوست کندن ترنج نفهمیدند و با همان چاقو روی دست خود زدند و اینطور دستانشان را تکه تکه کردند. و آقای سلحشور در جواب من گفت چه سکانسی می شد این قسمت !
آیت الله علم الهدی در پاسخ به مشکل ممیزی ها بیان داشت: از طرف دیگر استفاده از کارشناسان دینی در فیلم ها موجب می شود که همین افراد بروند و جوابگوی ناظران و ممیزین باشند. نه شما به عنوان تهیه کننده و کارگردان. چون اورا آوردید قبلا تشخیص داده است. مثلا در ماجرای فیلم رستاخیز هم همینطور است. بنده هجده اشکال به فیلم رستاخیز گرفتم و به آقای دکتر ایوبی دادم . ایشان گفت هر جا رفتم با من اینطور برخورد نکرده اند. خوب اگر ایشان در جریان ساخت این فیلم یک کارشناس دینی داشت روزی که آمدند و اعتراض کردند می رفت جواب می داد. می گفت این فتوا است و من به استناد این فتوا آن را ساختم . الحمد لله امروز حوزه های علمیه ی ما طلاب فاضل جوان که اهل مطالعه در حوزه هنر هم هستند بسیار دارد. من پیرمرد که اهل هنر نیستم اما نیرو های جوان و مستعد بسیار در حوزه هست و می توانید از این ها کار بکشید و در جهت تولید هنر دینی استخدام کنید.
آیت الله علم الهدی در بخش دیگری از سخنان خود در تبیین ممنوعیت اجرای کنسرت های موسیقی در مشهد اظهار داشت : هشت سال پیش آقای احمدی نژاد اولین سفر استانی اش که به مشهد آمد در هیات دولت به ایشون گفتم آقای احمدی نژاد در روایت از پیغمبر اکرم داریم که می فرمایند : بین الجبلین روضة می ریاض الجنة . یعنی فرمایش پیامبر این است که بین این دو کوه حرم امام رضا است. شما تصویب کنید همه ی برنامه های وزارت ارشاد که می خواهد در این حرم امام رضا اجرا شود بر اساس تصویب شورای فرهنگ عمومی باشد. من نگفتم اجرا نشود. گفتم شورای فرهنگ عمومی بنشیند ببیند در این شهر که حرم امام رضا است برنامه ای که در شان ایشان هست اجرا شود. چناران و قوچان که حرم امام رضا نیست. راس شورای فرهنگ عمومی استاندار است . دبیرش هم مدیرکل ارشاد استان است بنده هم هیچ کاره ام در شورای فرهنگ عمومی. آن ها هم فیلم و تئاتر و ... را استثناء کردند و فقط کنسرت را گذاشتند. که اگر کنسرتی در شان حرم و امام رضا هست مجوز بگیرد و گرنه نگیرد. کسی نگفت حرام است یا حلال است. من ممکن است نظر فقهی داشته باشم اما ملاک نظر مراجع و رهبری است. متاسفانه مسئولین در پاسخ به هنرمندان جرات نداشتند بگویند ما تصویب نکردیم. ماجرا را فرا فکنی می کردند و می گفتند فلانی نمی گذارد. در حالیکه فقط تا همین اندازه تصویب شد. مسئله حرام یا حلال نیست. بهترین نوازندگان را هم بیاورید آیا حاظر است در رواق امام خمینی موسیقی بزند. هر چیزی یک شایستگی و محلی برای خود دارد.