ادامه ی تفسیر سوره ی" القارعه"
پیغمبر )ص( معنای قیامت و "قارعه" را فهمید اما این برای بشر قابل تصورنیست
قیامت تنها با وحی قابل درک است و با این رابطه ی پیغمبر(ص) با خدا مسائل برایش قابل درک و فهم است و تفاوت علم با وحی همین است چون علم بر پایه ی حدس است. پیغمبر معنای قیامت و "قارعه" را فهمید اما این برای بشر قابل تصور و تصویر سازی نیست چون آخرت قابل تصور نیست و این بخاطر درک ناقص ماست.
ادامه ی تفسیر سوره ی"قارعه"، مهدیه مشهد
آیت الله علم الهدی در ادامه ی تفسیر چهارشنبه شب ها در مهدیه ی مشهد در تفسیر سوره ی"قارعه" بیان کردند: بحث تفسیری ما به بحث در مورد سخ آیه ی اول این سوره و خصوصا آیه ی آخر اس که از جلسه ی قبل باقی ماند. در معنای "قارعه" نکاتی عرض شد اما نکته در اینجا تکرار "قارعه" در یک آیه است.
ایشان در ادامه بیان داشتند: مفسرین "قارعه" ی اول را اشاره به نام قیامت دانستند و "ما القارعه" در مقام تعظیم و تفخیم قیامت است. اما برخی مفسرین با تحلیل زیباتر آن را در مقام ترساندن است چون اولین بار خبر از یک چیز است و دوم برای آگهی دادن از ترس و خطر است.
آیت الله علم الهدی در تبیین بحث "قارعه" افزودند: مسئله ی چرخ زمان در نظر خداوند در عرصه ی خلقت با اشراف کامل حق بر تمام هستی همه ی هستی را یکی می بیند. اما در " وما ادریک ما القارعه" درایت با علم و فهم فرق دارد، آنچه با معلومات ذهنی ما حاصل شود فهم است اما درایت فهمی است که از روی دقت و مطالعه حاصل می شود.
ایشان در ادامه تاکید کردند: این نشان از این است که قیامت اصلا برای ما قابل فهم و تحقیق و بررسی نیست. مفسرین در تفسیر این آیه گفتند تو نمی دانی معنای واقعی قیامت چیست و این ادبیات محاوره ای است. قیامت از نظر علمی به عنوان فرضیه توجیه پذیر و قابل محاسبه است. اما چه اتفاقی در آن می افتد؟
آیت الله علم الهدی در پاسخ به سوال بالا بیان داشتند: این سوال با ابزار علمی قابل محاسبه و فهم نیست. این با وحی قابل درک است و با این رابطه ی پیغمبر(ص) با خدا مسائل برایش قابل درک و فهم است و تفاوت علم با وحی همین است چون علم بر پایه ی حدس است. پیغمبر(ص) معنای قیامت و "قارعه" را فهمید اما این برای بشر قابل تصور و تصویر سازی نیست چون آخرت قابل تصور نیست و این بخاطر درک ناقص ماست.