کاهش ایران هراسی، از فواید معدود برجام بود/ صلح تحمیلی در اسلام محکوم است
یکی از فوایدی که مسئله برجام برای ما داشت، این بود که «ایران هراسی» در دنیا تضعیف شد. البته اگر چنین کاری نمیکردیم هم آنها روزی میفهمیدند که ما به دنبال این سلاحها نیستیم و هزینههایی که برای این فایده دادیم، درست نبود.
به گزارش alamolhoda.com، آیتلله علمالهدی ظهر امروز در دوازدهمین جلسه از سلسله جلسات تفسیر قرآن کریم که هر روز ماه مبارک رمضان با محوریت سوره «ممتحنه» در مهدیه مشهد برگزار میشود، به بیان نکات تفسیری هفتمین آیه این سوره مبارکه پرداخت و گفت: تبیین واقعیتی تحت عنوان «رابطه منفی بین جامعه دینی و کفار» و «مقدم داشتن پیوند مکتبی بر پیوند خویشاوندی»، در مقام «بغض و کینه» نیست. هیچگاه مسئله عداوت بین کفار و مؤمنین مبدل به یک کینه و بغض نهادینه ابدی رسوخ کرده و غیر قابل تغییر نخواهد بود.
نماینده ولی فقیه در استان خراسان رضوی اظهار کرد: ما باید توجه داشته باشیم (که) آیات شریفه قرآن در فضای زندگی عرب جاهلی نازل شده است و در میان آنها وقتی مسئله اختلاف و ستیز پیش میآمد، بغض و کینه نهادینهای در بین آنها حاکم میشد که گاهی تا دو سه نسل ادامه داشت؛ در حالی که انگیزه اولیه این جنگ، مطلب بسیار پیش پا افتاده و یا مسئله ناچیزی بود. طبیعتا وقتی این آیات بر پیامبر نازل میشد که «با خویشان کافر خود قطع رابطه کنید و دشمنان مرا دوست خود نگیرید» ممکن بود تحلیلی به وجود آید (مبنی بر این) که خدای ناکرده این «برائت اسلام از کفر» به همان بیمنطقی و بغض و کینه جاهلی عرب برمیگردد. از همین رو خداوند برای اینکه روشن کند این عداوت به خاطر کفر است، (با بیان آیه هفتم) مشخص کرد که هیچ بعید نیست روزی به وسیله ایمان، میان شما و آنها مودت و محبت برقرار شود.
آیتالله علمالهدی خاطرنشان کرد: در حقیقت ذات مقدس پروردگار این آیه را به منظور دلجویی مؤمنان نازل کرد. چون مسلمانان هنگام نازل شدن سوره ممتحنه تمام روابط خود با کفار را قطع کردند. همینجور هم شد. بعد از مدتی پیامبر اکرم(ص) مکه را فتح کردند، اهالی مکه ایمان آوردند و این قوم و خویشها پس از مدتها در بینشان پیوند خویشاوندی و مودت برقرار شد.
اسلام دین صلح و دوستی است
وی با اشاره به این که برخلاف ماهیت صلحجویانه اسلام، جریانهای استکباری به دنبال نمایاندن چهره متفاوتی از آن هستند، تشکیل جریاناتی همچون «داعش» را مصداق بارز این تلاش استکباری دانست و گفت: تروریستهای تکفیری که از یک سو خود را مسلمانان پاقرصی نشان میدهند و از سوی دیگر دست به جنایاتی میزنند. همان نقطه منفی که مسیحیت در سرکوبی اسلام روی آن تکیه کرده بود، ترویج کرده و توسعه میدهند. از قدیم، جبهه گیری مسیحیان علیه اسلام بر اساس این بود که میگفتند «مسیحیت دین صلح است و میگوید اگر کسی به تو سیلی زد، صورتت را بیاور تا سیلی دیگری بزند. اما اسلام دین جنگ است.» این نگرشی است که استکبار روز به روز آن را ترویج میکند. اما این آیات ثابت میکند که اسلام دین صلح و دوستی است و بنا نیست اگر امروز با یک عده کافر دشمن هستیم، هیچوقت با آنها دوست نشویم. بنای اسلام بر صلح است اما نه صلحی که بر ما تحمیل شود.
صلح تحمیلی در اسلام محکوم است
امام جمعه مشهد مقدس با بیان این که صلح در اسلام به دو نوع «تحمیلی» و «ابتکاری» است، تأکید کرد: این که به ما فشار بیاورند و ظلم و جنایت و تحریم اقتصادی کنند، آنوقت ما مجبور به مذاکره و دست دادن شویم و از امتیازات و داشتههای خود صرف نظر کنیم و حتی توسعه فناوری و علم و دانشمان هم تنازل پیدا کند. چنین صلحی در اسلام محکوم است. صلح تحمیلی عین ذلت و خواری است و دشمن میخواهد از بالا با قدرت خود ما را به تمکین بکشاند و مسلمانان زیر بار این ذلت نمیروند.
آیتالله علمالهدی در تشریح مفهوم «صلح ابتکاری» یادآور شد: وقتی پیغمبر اکرم(ص) از موضع قدرت، برای فتح مکه وارد آن شدند، مردم مکه که سالهای سال با ایشان جنگیده بودند و از شهر خود بیرونشان کرده بودند، قدرت مقاومت برابر ایشان را نداشتند. پیامبر(ص) وارد مسجدالحرام شدند و کنار در مسجد، اهالی مکه را احضار کرده و امان عمومی دادند. ایشان گفتند «هرکس به خانه ابوسفیان برود در امان است.» یعنی خانه ابوسفیانی که در تمام جنگها فرمانده جبهه علیه پیغمبر(ص) بود را مأمن قرار دادند. سپس پیامبر(ص) فرمودند «جنگ و خونریزی در سرزمین حرم ممنوع است مگر در همین لحظهای که من وارد مکه شدهام و خداوند به من اذن داده هر نوع مقاومتی را سرکوب کنم اما من از این اجازه خدا بهرهبرداری نمیکنم و همه شما را در راه خدا آزاد کردم.» این صلح را خود مسلمانان پیشنهاد کردند. اسلام دین ظلم نیست اما دین ذلت هم نیست و خواهناخواه با هر برخورد خشنی مقابله میکند.
وی خاطرنشان کرد: تبدیل عداوت دشمن به مودت، توسط خداوند، برای وقتی است که مسلمانان در برابر زیادهخواهی دشمن مقاومت کنند. ما گاهی از اوقات در یک محاسبه موازنه قدرت میگوییم باید عقب بکشیم و تمکین کنیم. بنای اسلام بر این نیست که وقتی ببینیم دشمن مجهز است و هر کاری از دستش بر میآید، خود را تسلیم دشمن کنیم. تاکتیک یک مسئله است و تمکین در برابر زور و قدرت مسئلهای دیگر. خود رسولالله(ص) هم در بیعت رضوان به همراه مسلمانان از مسجد شجره محرم شدند و وقتی به حدیبیه رسیدند، با کفار روبرو شدند. در این زمان عدهای از مسلمانان اجازه جنگ خواستند اما پیامبر اکرم(ص) صلح کرده و قراردادی با کفار قریش بستند که بر اساس آن در سال آینده به حج بروند و طرفین در امان باشند. عدهای از مسلمانان آنجا ناراحت شدند کأنّه پیامبر(ص) را به عنوان رهبر قبول ندارند. در حالی که اگر آن روز پیامبر(ص) میخواستند حرکت را ادامه دهند، اکثر مسلمانان کشته میشدند و مکه هم فتح نمیشد. این کار ایشان، تاکتیک بود.
پیشی گرفتن از رهبری در اسلام پذیرفته نیست
نماینده ولی فقیه در استان خراسان رضوی تصریح کرد: اینطور نیست که مسلمانان مانند افراد افراطی، احساساتی و هیجانی فقط در زمان جنگ تابع رهبر باشند و وقتی دستور صلح داد، او را قبول نداشته باشند. (قرآن میفرماید) «لَا تُقَدِّمُوا بَیْنَ یَدَیِ اللَّهِ وَرَسُولِهِ» (یعنی) نباید از پیغمبر(ص) جلو افتاد.
آیتالله علمالهدی افزود: در انقلاب هم به همین صورت است و کسی نباید از رهبر جلوتر بیفتد. مواردی بوده که افراد با احساس و هیجانی شدن جلو رفتهاند در حالی که رهبری گفتهاند چنین کاری صورت نگیرد. ولایتپذیری به این است که در همه جا مطیع رهبر باشیم. اوایل انقلاب که ما در کمیته بودیم، مرحوم آیتالله مهدوی کنی فردی را به خاطر تندرویهایش مؤاخده کرد. آن فرد پاسخ داد «شما از انقلاب عقب هستید.» ایشان جواب قشنگی داد و گفت «کسی که از انقلاب عقب باشد، خودش را میرساند اما شما از انقلاب جلوتر افتادهای و این خطرناکتر است.» در صلوات شعبانیه میخواندیم کسی که از اهلبیت(ع) جلوتر افتد، «مارق» و منحرف است.
وی تأکید کرد: اسلام میخواهد دنیا را اصلاح کرده و بشر را هدایت کند اما چون این مسئله به ضرر مستکبران است، جلوی اسلام را میگیرد. باید مستکبران را کنار زد تا اسلام به راهش ادامه دهد. کسی را به خاطر اجبار به ایمان آوردن نمیکشند. امام زمان(عج) هم که قیام به سیف میکنند، استکبار جهانی که سنگلاخ عدالت است، از سر راه برمیدارند. مردمی که به ایشان میگروند بر اساس تشخیص خودشان است، تا در اثر ترس از شمشیر.
تبیین ضرورت سر دادن شعار «مرگ بر آمریکا»
امام جمعه مشهد مقدس با اشاره به این که استکبارستیزی تکلیف همیشگی مسلمانان است، اظهار داشت: اینطور نیست که تکلیف برائت با دشمنان خدا از دوش انسان برداشته شود. تکلیف عداوت با دشمن خدا همیشه هست و «استکبار ستیزی» یک اصل ثابت برای ماست و تابع زمان نیست. عداوت مبدل به مودت نمیشود. اگر شرایط عوض شود، به اذن خداوند، مودت جایگزین عداوت میشود.
آیتالله علمالهدی تصریح کرد: برخی میگویند چرا شما «مرگ بر آمریکا» میگویید. مگر آمریکا چه گناهی کرده؟ آمریکا هم سرزمینی مثل سرزمین ماست. دولتمردان آمریکا دو برابر ظلمی که به بقیه میکنند را به ملت خودشان میکنند. پاسخ این است که وقتی یک خط مشی سیاسی از طرف دولتمردان اجرا شد، اجرای این راهبرد و خط مشی مربوط به کل آن کشور است. یعنی این که آمریکا به عنوان یک عمل سیاسی مدیریتی به افغانستان و عراق لشگرکشی میکند، (باید توجه داشته باشیم که) شرایط امروز، مثل شرایط قرون وسطی نیست که یک رییس جمهور قدارهکش از یک گوشه دنیا به گوشه دیگری برود و انسانها را بکشد و فقط خودش مسئول باشد. الآن مسائل تحت عنوان «منافع آمریکا و مردم آن» در حال پیاده شدن است. میگویند «ما برای اینکه اقتصادمان را تأمین کنیم، باید به عربستان سعودی اسلحه بفروشیم و عربستان هم به یمن حمله کند، با ایران درگیر شود و خود را در برابر ایران مجهز نماید.» خب اگر بنا باشد عربستان نخواهد مردم یمن را بکشد و از تروریستها پشتیبانی نکند، اسلحه آمریکا را چه کسی بخرد؟ تنها در دوران ریاست جمهوری اوباما، عربستان 111 هزار میلیارد دلار از عربستان اسلحه خریده است. پس این یک راهبرد برای کشور آمریکاست. لذا ما که «مرگ بر آمریکا» میگوییم، (به خاطر این است که) آمریکا یک هویت و نماد است. اگر مردمی از آن طرف دنیا بخواهند با آدمکشی در این سوی دنیا شکم خود را سیر کنند، نماد استکبار هستند. اینجا یمنیها را خاکستر کنند، که آنها نانشان را بخورند. این یک جریان است و مرگ بر این جریانی که برای نان خوردن در منتهی الیه جنوب غرب دنیا، مردم منتهی الیه شرق دنیا را میکشند. امروز اوباما رییس جمهور است، فردا یک روباه و گرگ دیگر. اگر این جریان سقوط کند، همان کسانی که دشمن هستند به اسلام و پیامبر(ص) ایمان میآورند و در نتیجه دوست میشوند. این معنای «عـسـى اللّه ان یجعل بینکم و بین الذین عادیتم منهم موده و اللّه قدیر و اللّه غفور رحیم» است.
کاهش «ایران هراسی» از فواید معدود برجام بود
وی در بخش پایانی سخنان خود خاطرنشان کرد: ما الآن در شرایطی هستیم که به خاطر درگیری با دنیای مادهپرست، کفر منافع خود را در معرض خطر دیده، واقعیتهای ما را به دنیا دگرگون نشان میدهد و اسلام را دین برخورد معرفی میکند. یکی از فوایدی که مسئله توافق هستهای و برجام برای ما داشت، این بود که در هر حال وقتی در این مسئله به تنزل رسیدیم، مسئله ایران هراسی در دنیا تضعیف شد و تبلیغاتی که میکردند و میگفتند ایران سلاحهای کشتار جمعی تهیه میکند، از بین رفت و ثابت شد ما به دنبال این سلاحها نیستیم، بلکه به دنبال بازدارندگی خودمان هستیم تا نظام و اصولمان مورد تهاجم دیگران قرار نگیرد. هرچند اگر چنین کاری نمیکردیم هم آنها روزی میفهمیدند که ما به دنبال این سلاحها نیستیم. تنها در زمان آن تعجیل شد. ما معتقد نیستیم که این فایده در برابر هزینههای ما درست بود. یعنی هدف ما که هزینه دادیم، این بود که مشکلاتمان را حل کنیم و مشکلات ما حل نشد.
امام جمعه مشهد مقدس افزود: دشمنان گرد و غباری درست میکنند که نه تنها جذب اسلام نمیشوند، بلکه از آن میترسند. اما اگر عزت مسلمانان بالا رفت و قدرت اسلام به جایی رسید که دشمن شکست خورد، در فضای باز پس از آن، واقعیت اسلام مشخص شده و مردم به اسلام گرایش پیدا میکنند. این همان ماجرایی است که در جریان فتح مکه اتفاق افتاد.